Sfaturi pentru curățarea și întreținerea aurului

Sfaturi pentru curățarea și întreținerea aurului

Cele mai frumoase, mai valoroase și mai apreciate podoabe sunt cele realizate din aur, denumit și regele metalelor. Fie că sunt bijuterii, articole de cult, piese de decor sau obiecte de artă, acestea au nevoie de curățare și întreținere, pentru a le menține aspectul inițial cât mai multă vreme, căci ar fi păcat să-și piardă din strălucire și finețe din cauza utilizării intensive, a prăfuirii, murdăriei, petelor sau zgârieturilor.

De ce este necesară curățarea obiectelor din aur

Este evident că frumusețea unei bijuterii este pe deplin dezvăluită ochilor admirativi doar atunci când este bine șlefuită, curățată și întreținută.

Așa cum ne îngrijim cele mai bune haine și obiecte de încălțăminte, la fel și obiectele din aur trebuie curățate periodic, pentru a le reda luciul, dar fără să fie afectat materialul nobil din care sunt realizate.

Motivul principal pentru care este necesară curățarea obiectelor din aur îl reprezintă substanțele și depunerile uleioase care ajung de pe pielea noastră pe bijuteriile pe care le purtăm, împreună cu parfum, farduri, praf, transpirație. În plus, dacă aveți obiceiul să purtați podoabele din aur când faceți baie, este posibil să apară și depuneri de calcar

Toate acestea atacă în timp metalele prețioase din care sunt confecționate inele, cercei, brățări, medalioane, lănțișoare, dar și tacâmuri, sfeșnice, pahare, alte obiecte din jurul nostru realizate din aur, argint și alte materiale nobile.

Unde se realizează curățarea și întreținerea aurului?

Dacă v-ați decis că a venit vremea să dați o nouă strălucire bijuteriilor de aur, puteți să realizați acest lucru acasă, cu diverse soluții speciale sau cu produse naturale, ori să mergeți la un bijutier, care să efectueze în mod profesionist operațiunile de curățare și lustruire.

Curățarea și întreținerea aurului acasă

Avantajul acestei variante constă în confortul pe care-l aveți, deoarece nu trebuie să vă deplasați de acasă, puteți realiza operațiunile de curățare și întreținere din propriul living, bucătărie sau baie, oriunde vă este comod.

Dezavantajul apare atunci când sunt de efectuat operațiuni complexe, în cazul unor pete vechi, deteriorări în profunzime, zgârieturi sau deformări. Oricât de îndemânatici sunteți, totuși un specialist cunoaște în detaliu procedurile de curățare și calibrare pentru bijuterii de aur, așa că gândiți-vă de două ori înainte să rezolvați aceste situații pe cont propriu.

Curățarea și întreținerea aurului la bijutier

Desigur, un drum până în oraș, la bijutier, nu este ceea ce vă doriți, mai ales în contextul actual, cu atâtea restricții din cauza pandemiei de coronavirus. Există și servicii de curățare bijuterii door to door, așa că, dacă vreți să apelați la un specialist, dar să nu părăsiți confortul propriului cămin, încercați această variantă.

Fie că mergeți efectiv la bijutier sau solicitați servicii remote, rețineți că nivelul calitativ al manoperei și al substanțelor utilizate este superior celor pe care le puteți realiza acasă.

Cum se curăță obiectele din aur

Există diverse metode de curățare a obiectelor din aur, iar cele mai des utilizate sunt următoarele:

Curățarea aurului cu apă și săpun lichid

Bijuteriile din aur se pun la înmuiat într-o soluție din apă călduță și săpun lichid, timp de 15-20 de minute. După aceea, cu o periuță moale, se îndepărtează depunerile de praf și murdărie, prin mișcări ușoare, fără apăsare intensă. Pentru redarea luciului se recomandă îndepărtarea umezelii cu ajutorul unei bucăți de piele de căprioară. 

Dacă bijuteriile pe care vreți să le curățați conțin și argint, puteți să folosiți un amestec de apă cu sare sau să frecați ușor suprafețele cu o periuță pe care ați pus puțină pastă de dinți. 

Curățarea aurului cu oțet

Obiectele din aur se pun la înmuiat în oțet, timp de 30 de minute, apoi sunt curățate cu o periuță cu peri naturali, se clătesc și se usucă pe un șervet de bumbac. Dacă nu aveți oțet la îndemână, încercați același procedeu cu alcool sau spirt.

Curățarea aurului cu bicarbonat

Bijuteriile din aur înnegrite în timp pot reveni la culoarea inițială cu ajutorul unei soluții din apă caldă, bicarbonat de sodiu și sare de masă. Bicarbonatul dizolvat în apă nu deteriorează aurul și nici nu îl zgârie, însă este recomandat să fie utilizat doar pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur.

Curățarea aurului cu amoniac

Se realizează o soluție dintr-o parte amoniac și șase părți de apă, se pun bijuteriile de aur timp de un minut în acest amestec, apoi fiecare obiect în parte se clătește bine cu apă rece și se usucă pe un șervet textil. 

Este importantă respectarea perioadei scurte, de maximum un minut, de interacționare cu soluția de amoniac, pentru că utilizarea prelungită sau frecventă a acestei metode poate să ducă la înnegrirea aurului.

Curățarea aurului la bijutier

Dacă v-ați decis să apelați la serviciile unui bijutier, în acest caz obiectele de aur vor fi introduse într-un aparat de curățat, pentru a oferi bijuteriilor o toaletare perfectă și pentru a le reda strălucirea naturală. 

Prin această metodă se elimină cu ajutorul vibrațiilor toate impuritățile, din cele mai mici colțuri, nișe și monturi, de aceea se recomandă pentru curățarea și întreținerea bijuteriilor elaborate, cu modele și setări complicate, deoarece îndepărtează orice urmă de uzură și de pete negre din locurile unde o periuță obișnuită nu poate ajunge.

Găsiți astfel de aparate la atelierele bijutierilor și la firmele care oferă servicii complete de amanet aur, vânzări și cumpărări de bijuterii și alte obiecte din metale prețioase. Apelați la specialiști atunci când aveți dubii asupra materialului din care sunt confecționate anumite piese sau dacă petele și depunerile sunt dificil de îndepărtat.

Cum se întrețin obiectele din aur

Cum se întrețin obiectele din aur

Ca să evitați curățarea frecventă și deteriorarea podoabelor, întrețineți cu grijă obiectele de aur. Păstrați-le în cutiile originale sau puneți-le în recipiente speciale, capitonate și închise etanș.
Evitați să purtați bijuterii de aur atunci când desfășurați activități casnice, când faceți sport sau înotați în apă de mare. Dacă intrați în contact cu substanțe chimice, parfum, creme de piele, fixativ pentru păr, clor sau sulf, scoateți obiectele de aur și nu le expuneți, ca să evitați erodarea lor.
Se recomandă ștergerea unei bijuterii de aur după fiecare purtare, pentru că metalele prețioase se pot păta sau înnegri în urma contactului cu pH-ul pielii. Din același motiv specialiștii sugerează alternarea seturilor de bijuterii și curățarea periodică a celor care nu pot fi înlocuite, de exemplu verigheta sau bijuteriile de familie.

Purtați cu grijă și cu drag obiecte de aur, argint și alte metale prețioase, bucurați-vă de frumusețea lor, curățați-le și îngrijiți-le cum se cuvine, ca să-și păstreze valoarea și strălucirea cât mai multă vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *