15 lucruri pe care nu le stiai despre aur

Aurul pare a fi peste tot, dar, in acelasi timp, toata lumea spune ca este foarte rar. Cum se intampla asta ? Trebuie sa stii ca aurul se poate intinde in foite foarte subtiri si astfel, o cantitate mica poate acoperi suprafete foarte mari. Aurul are o poveste la fel de lunga ca si istoria noastra : in Antichitate se credea ca reprezinta carnea zeilor, astazi este purtat ca podoaba si nu numai. In articolul de astazi am strans o serie de curiozitati care, va garantam, merita citite !

1. Cea mai mare parte a aurului minat de-a lungul istoriei este inca in circulatie. Acest fapt se datoreaza rezistentei in timp a aurului.

2. Aurul este comestibil. Unele tari asiatice adauga aur in fructe, snacksuri si chiar cafea. In Europa se adauga “frunzulite” sau foite de aur in bauturile alcoolice.

3. In industria alimentara, aurul apare pe eticheta ca E175. Asadar, aurul este unul dintre E-urile bune 🙂

4. Medaliile de aur de la olimpiade au fost realizate in intregime din aur doar in anul 1912. In prezent, ele sunt doar placate cu 6 grame de aur.

5. In Egiptul Antic, aurul era considerat carnea si pielea zeilor, in special a zeului RA, zeul soarelui.

6. Grecii considerau ca aurul este o combinatite foarte densa intre apa si lumina soarelui.

7. 1 gram de aur poate fi intins pe o suprafata de 1 metru patrat.

8. Aurul este foarte rar, in comparatie cu diamantele.

9. Aurul nu se corodeaza de la apa sau aer si este foarte greu de distrus.

10. Tot aurul minat vreodata in lume ar incapea intr-un cub cu latura de 20 de metri.

11. Castile astronautilor sunt invelite intr-un strat transparent de aur, care ii protejeaza de caldura si radiatiile solare.

12. Aztecii numeau aurul “teocuiliati”, ceea ce inseamna “excrementele zeilor”.

13. Degustatorii de inghetata folosesc lingurite de aur, pentru ca acestea nu au niciun gust si nu influenteaza testarea.

14. Cea mai mare statuie din aur este statuia lui Buddha din Bangkok, templul Wat Traimit, si are o vechime de 500-600 de ani. La mijlocul secolului XVIII, statuia a fost imbracata in ghips si a fost vopsita pentru a nu-i tenta pe hoti si pe cotropitori sa o fure. Acest lucru a fost descoperit in 1955, cand s-a dorit mutarea ei. Macaraua care muta statuia a scapat-o, iar ghipsul care o acoperea s-a spart, dezvaluind frumusetea ascunsa a statuii lui Buddha.

15. Cea mai mare bucata de aur care a fost gasita prin minerit a cantarit 90 de kilograme si a fost scoasa la suprafata in Australia.

Acum, indiferent ca vrei sa investesti in aur sau sa vinzi aur, te poti lauda ca stii despre acest metal la fel de mult ca si valoarea lui pe piata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *