Marcajele aurului: Cum știi dacă bijuteria este autentică

Marcajele aurului

Achiziționarea unei bijuterii de aur poate fi o investiție valoroasă pe termen lung, atâta timp cât te asiguri că aceasta este adevărată. Aurul este un metal prețios și de aceea este deseori falsificat sau găsit în cantități mici în conținutul bijuteriilor. Există o serie de modalități prin care poți să-ți dai seama dacă bijuteria din aur este adevărată sau nu, dar majoritatea dintre acestea presupun achiziționarea accesoriului în prealabil. În acest caz, nu poți trage o concluzie despre veridicitatea bijuteriei decât în momentul în care ajungi acasă.

Partea avantajoasă este că producătorii de bijuterii din aur originale și adevărate folosesc marcajele standard pentru informarea consumatorilor în vederea cantității de aur pur și dacă sunt combinate mai multe tipuri de metale pentru conceperea bijuteriei. În continuarea articolului, îți vom prezenta care sunt formele în care poți găsi aurul într-o bijuterie și cum știi dacă aceasta este autentică în funcție de marcajele standard.

Tipuri aur folosit în conceperea bijuteriilor

bijuteri aur

De obicei, bijuteriile din aur nu sunt concepute în totalitate din aur pur. Acestea sunt, în mare parte, aliaje – adică un amestec de mai multe tipuri de metale. Bijuteriile de aur pot fi aliate sau îmbinate cu argint, cupru, zinc, paladiu și nichel pentru a crea diferite nuanțe de aur. Cele mai frecvente culori pentru bijuteriile din aur sunt: galben (auriu), alb, trandafiriu și verde.

  • Aurul galben este conceput prin îmbinarea aurului pur cu argintul, cuprul și zincul. Așa cum bine știm, galbenul (auriul) reprezintă cea mai pură culoare a bijuteriilor, oferindu-i totodată caracteristici hipoalergenice și durabilitate pentru o perioadă îndelungată.
  • Aurul alb este realizat din combinarea aurului cu platina sau paladiul. Aurul alb poate fi, de asemenea, conceput din aur, paladiu, nichel și zinc. În acest caz, aurul alb are o suprafață mai rezistentă la zgârieturi decât aurul galben și este mai accesibil din punct de vedere financiar.
  • Aurul trandafiriu sau roz este un aliaj format din aur, cupru și argint. Aurul roz este mai accesibil din punct de vedere financiar decât celelalte tipuri de aur datorită cantității de cupru care oferă culoarea roz bijuteriei, dar este și mai durabil decât aurul alb sau auriu.
  • Aurul verde este amestecat cu aur, argint și, în unele cazuri, cupru. Cantitatea de argint este cea care conferă bijuteriei de aur nuanța de verde.

Marcajele aurului și cantitatea de aur pur

inel aur

Inițial, marcajele aurului au fost dezvoltate de către o uniune de aurari. Aceștia erau acei indivizi care examinau sau verificau puritatea aurului prin metode tradiționale, urmând să inscripționeze fiecare bucată de metal cu o serie de cifre care defineau puritatea aurului. În zilele noastre, aceste semne distinctive sunt gestionate în cadrul unor asociații destinate special testării aurului.

Marcaje prin litere

  • GP

Identificarea semnului GP înseamnă că bijuteria ta este placată cu aur, deci nu este concepută în întregime din aur. Acest tip de bijuterii au la bază, de obicei, un alt metal, cum ar fi cupru sau argint. Folosind diverse tehnici, un strat subțire de aur este aplicat pe suprafața metalului de bază care poate fi foarte ușor îndepărtat prin zgâriere sau uzură.

  • GEP

Inscripția GEP reprezintă aurul galvanizat. Dacă inelul tău, colierul sau orice altă bijuterie este marcată cu această serie de litere, înseamnă că este concepută printr-o tehnică comună numită galvanizare. Galvanizarea este o procedură chimică prin care se combină legăturile și proprietățile celor două metale pentru conceperea bijuteriei.

  • RGP

RGP reprezintă o abreviere pentru bijuteriile care sunt placate cu aur laminat. În mod frecvent, acest marcaj este folosit pentru ceasurile de mână. În comparație cu o bijuterie de aur galvanizat, acest tip de bijuterii au un conținut mai mare de aur.

  • HGE

Pe piața largă de bijuterii, vei întâlni o mulțime de accesorii (inele, coliere, ceasuri) însemnate cu seria de litere HGE. Acest lucru reprezintă, de asemenea, că bijuteria are în conținutul său un amestec de mai multe metale. HGE reprezintă abrevierea pentru galvanizarea aurului dur.

  • HGP

Atunci când o bijuterie este marcată cu seria de litere HGP, înseamnă că accesoriul are în conținutul său o cantitate de 5% sau mai mult de aur pur. Bijuteriile cu marcajul HGP trec prin aceeași procedură de galvanizare care celelalte tipuri menționate anterior. Diferența dintre acestea este cantitatea de aur folosită pentru a stratifica metalul de la baza bijuteriei.

Marcaje prin cifre

  • 375

În cazul în care bijuteria ta de aur este inscripționată cu numărul 375, acesta sugerează că aurul este de 9 karate. În altă ordine de idei, 375 indică faptul că metalul (aurul) este doar a 9-a parte din bijuterie (37.5%) și că restul este o combinație de alte metale.

  • 585

Dacă observi că bijuteria ta este marcată cu numărul 585, înseamnă că ai un accesoriu din aur de 14 karate. Cu alte cuvinte, cantitatea aurului pur folosit este de 58.5%, restul fiind combinat cu alt tip de metal.

  • 750

Producătorii de bijuterii de aur folosesc marcajul 750 pentru a informa clienții că accesoriul este conceput din aur de 18 karate – pe scurt, 75% din conținutul bijuteriei îl reprezintă aurul.

  • 916

Dacă ai o bijuterie inscripționată cu numărul 916, înseamnă că aceasta este concepută din 91.6% aur pur, adică ai o bijuterie de 22 de karate. În acest caz, nu este de mirare că prețurile pentru bijuteriile de aur marcate cu 916 au un preț foarte ridicat pe piață.

  • 990

Când vezi o bijuterie inscripționată cu numărul 990, înseamnă că accesoriul este conceput din aur pur din 23 de karate. Acest lucru înseamnă că impuritățile, adică prezența altor tipuri de metale este doar de 1%.

  • 999

Aurul de 24 de karate este cea mai pură formă de metal pe care o poți găsi pe piața de bijuterii. Acest semn distinctiv prezintă faptul că bijuteria este concepută în proporție de 99.9% din aur pur.

Acum că ai aflat care sunt marcajele standard pentru veridicitatea aurului în conceperea unei bijuterii, poți să investești în bijuteriile din aur în siguranță și să te bucuri de purtarea accesoriilor tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *