La cât timp se schimbă telefonul: sfaturi de achiziție

smartphone

Smartphone-urile au devenit parte din viața noastră, aproape nicio activitate nu mai poate fi făcută fără ca ele să ne ajute să ne descurcăm mai ușor. Din păcate, oricât de bune ar fi și oricât de nouă tehnologia, aceasta se schimbă zilnic, la fel și modelele disponibile. Adevărul este că smartphone-urile nu sunt făcute să dureze pentru totdeauna, iar majoritatea oamenilor le schimbă destul de des, căutând să achiziționeze cele mai noi modele și tehnologii disponibile.

Care este durata medie de viață a unui smartphone

Potrivit producătorilor, un telefon ar trebui să dureze minim 3 ani. Pe de altă parte, dacă ai grijă de el și dacă ai răbdare să lucrezi cu niște tehnologii învechite, îl poți păstra pentru o perioadă mai mare de timp.

Când trebuie să schimbi telefonul
Durata de viață medie pentru telefonul tău, este de 3 ani. Spre sfârșitul acestei perioade, un telefon va începe să dea semne de încetinire și va funcționa din ce în ce mai greu. Este important să faci un bilanț al modului în care funcționează aparatul tău, astfel încât să te pregătești din timp pentru ceea ce va urma.
Ecran spart
Este probabil cea mai des întâlnită problemă pe care o au telefoanele inteligente. Când ecranul este sfărâmat astfel încât devine imposibil să citești ceva pe el ori nu mai poți folosi touchscreen-ul, se poate să fie momentul să îți cumperi un telefon nou. De multe ori, repararea ecranului este mai costisitoare decât înlocuirea completă a telefonului. Din acest motiv multe persoane aleg varianta mai rentabilă prin care oricum vor plăti o sumă importantă, dar măcar vor obține un model mai nou și mai performant.
Nu mai poți face upgrade-uri pentru soft
Pe măsură ce noile sisteme de operare sunt lansate pe piață, iar aplicațiile sunt actualizate, dispozitivele mai vechi încep să nu mai facă față. Cele mai multe upgrade-uri au rolul de a crește și îmbunătăți performanța telefonului, dar acesta poate fi depășit din punct de vedere al componentelor hardware, dacă este un model mai vechi. Chiar dacă poți opta pentru oprirea actualizarilor periodice ale telefonului, aceasta nu este chiar cea mai bună soluție. Atunci când actualizările sunt dezactivate, telefonul nu va mai primi suport pentru aplicațiile care necesită cel mai recent soft. Smartphone-urile nu își mai merită denumirea fără aplicațiile lor, iar această limită impune la rândul ei necesitatea schimbării device-ului cu unul nou.
Durata de viață a bateriei este foarte mică
Bateriile de pe orice dispozitiv se degradează în timp. Nici bateria de la smartphone-ul tău nu face excepție, iar atunci când durata de funcționare a telefonului scade dramatic, este un semn că a venit momentul să cumperi unul nou. În mod normal, o baterie bună ar trebui să reziste o zi întreagă, în condițiile unei utilizări intensive a aplicațiilor instalate. Atunci când bateria se descarcă după doar câteva ore de funcționare, este semn că durata de viață s-a degradat.

Când merită să repari smartphone-ul?
Dacă te confrunți cu cel puțin una dintre situațiile de mai sus, va trebui să iei o decizie despre ce vei face în continuare: alegi să investești niște bani pentru a repara sau îmbunătăți funcționarea telefonului actual sau preferi să cumperi unul nou cu aproximativ aceeași sumă de bani, dar care beneficiază de tehnologii mai moderne? Cu cât reparațiile costă mai mult, cu atât mai convenabil este să alegi cea de-a doua variantă.

Sfaturi pentru achiziția unui smartphone
Există câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când dorești să cumperi următorul smartphone.
Procesor și memorie RAM
Procesorul este componenta responsabilă pentru aproape toată funcționarea smartphone-ului tău. Practic, este creierul sistemului, iar majoritatea acestor procesoare au și caracteristici de AI (artificial intelligence), din acest motiv, telefonul tău este atât de inteligent.
Alegerea sistemului de operare
Se reduce la două opțiuni: Android sau iOS. Alegerea este destul de complicată, deoarece fiecare sistem are o listă considerabilă de argumente pro și contra. Dacă ești genul căruia îi place să se ocupe de telefonul propriu și să-l personalizeze mereu, atunci te potrivești cu sistemul Android. Dacă, în schimb, îți place un sistem de operare simplu, puternic, care primește actualizări constante, atunci te poți orienta către iOS.
Interfața preferată
Fiecare smartphone cu sistem de operare Android, are propria lui interfață. OnePlus are OxygenOS, Samsung vine cu One UI 2, MIUI pe telefoanele Xiaomi, ColorOS pe smartphone-urile Oppo și Realme, care este puternic inspirat de iOS.
Dimensiunea ecranului
Reprezintă o caracteristică ce se schimbă extrem de repede, împingând în continuu limita a ceea ce ne așteptăm cu toții să fie un smartphone. Dimensiunile au ajuns aproape de cele ale tabletelor, respectiv 6,9 inchi. În ceea privește tipul de afișaj, există LCD și AMOLED. Apoi, există diferite rezoluții, cum ar fi Full HD, Full HD + Quad HD.

Standardul actual este de 64 GB pentru modelele de gamă inferioară și între 128 și 512 GB pentru cele de top. Gradul de stocare este esențial, deoarece toate aplicațiile și tehnologiile utilizate pe smartphone-uri necesită din ce în ce mai mult spațiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *