De unde să cumperi aur și ce trebuie să știi despre procesul de cumparare

lingouri aur

Una dintre cele mai sigure investiții pe care le poți face în această viața este să cumperi aur. De departe unul dintre cele mai sigure active, aurul reprezintă o investiție pe termen lung, una în privința căreia nu vei da greș, mai ales dacă iei în calcul faptul că prețul acestuia crește în vremuri de criză. De unde cumpăr aur? te vei întreba. În cele ce urmează îți vom dezvălui de unde poți cumpăra aur ieftin și-ți vom explica ce trebuie să iei la cunoștință în procesul de cumpărare. Dacă ai nevoie și de alte argumente, iată 7 motive ca să investești în bijuterii din aur.

De unde poți cumpăra aur

Pentru a cumpăra sau investi în aur ai la dispoziție două metode: fie cumperi aur fizic, fie sub formă de instrumente financiare tranzacționabile, adică de la bursă.

Cumpărarea aurului fără deținere, adică online

Dacă vrei să cumperi aur online ai mai multe variante:

  • De la Bursa de Valori București, cu ajutorul brokerilor din România;
  • Prin cumpărarea unui ETF (exchange traded fund) ce are la bază investiția în aur fizic, de la brokerii care acționează pe bursele externe;
  • Prin cumpărarea unui CFD (contract fără diferență) tot de la brokeri.

Printre avantajele cumpărării de aur sub această formă se numără: lichiditate crescută deoarece poți vinde oricând, costuri mici de achiziție deoarece nu sunt incluse costuri de transport sau de depozitare și faptul că prețul gramului de aur va fi foarte asemănător cu cel real, adică cel setat de cursul BNR.

Cumpărarea aurului fizic

În cazul în care vrei să cumperi aur în formă fizică există mai multe surse:

  • Poți cumpăra de la BNR și îl poți păstra în seiful băncii;
  • Poți cumpăra de pe site-uri de specialitate, o variantă bună mai ales dacă ești interesat de cantități mai mari;
  • Poți cumpăra de la magazine online generaliste;
  • Poți cumpăra de la o casă de amanet care oferă servicii de amanet aur. Află cum să alegi o casă de amanet potrivită în acest sens!

Atunci când cumperi aur sub formă fizică trebuie să-ți asumi și anumite riscuri. De exemplu, depozitarea se poate face într-un seif, deși este de preferat ca acesta să nu fie în casă, sau la bancă. Dacă ai achiziționat bijuterii din aur, află care sunt cele 5 sfaturi pentru îngrijirea corectă a bijuteriilor.

Ia în calcul și faptul că aurul fizic este de obicei mai scump la achiziție și trebuie să-i estimezi valoarea în mod corect. Nu în ultimul rând, ține minte că aurul fizic are o lichiditate scăzută, deci optează pentru această variantă doar dacă vrei să investești pe termen lung.

Ce trebuie să știi despre procesul de cumpărare a aurului

Dacă vrei să cumperi aur sub formă fizică îți recomandăm să te familiarizezi cu anumite aspecte.

Termeni de specialitate

Atunci când cumperi aur trebuie să cunoști câteva detalii despre:

  • Titlu, adică proporția de metal prețios conținut într-un obiect, proporție ce va fi exprimată în miimi. În România doar următoarele titluri sunt legale: : 375‰; 500‰; 585‰; 750‰; 833‰; 900‰; 916‰ si aur fin 999‰;
  • Marca, adică un semn convențional care se aplică pe obiecte din metale prețioase/bijuterii. Există trei tipuri de mărci. Cele de certificare, aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cele de garanție proprie, aplicate de către producător intern, importator sau vânzător și marca titlului, în funcție de titlul metalului.

Pentru a îndeplini condițiile legale de vânzare aurul trebuie să fie marcat fie cu marca de certificare, fie cu cea de garanție proprie și marca titlului.

Alte detalii relevante

Atunci când vrei să cumperi aur sau bijuterii din aur, ia în calcul și următoarele aspecte:

  • Înainte de a cumpăra online sau offline documentează-te în legătură cu prețul aurului pe gram;
  • Există mai multe tipuri de aur: aur galben, ce poate conține și argint, cupru sau zinc, aur roz, care se poate realiza din aur și cupru sau aur alb, un aliaj între aur galben și mangan sau paladiu;
  • Orice magazin/casă de amanet trebuie să-ți elibereze un certificat de calitate care să ateste autenticitatea bijuteriei pe care ai achiziționat-o;
  • Poți realiza testul magnetului pentru a descoperi falsurile. Dacă bijuteria a fost doar suflată cu aur și nu este integral din aur, atunci va fi atrasă de magnet. De luat în calcul și faptul că multe bijuterii conțin și metale comune precum arcuri pentru sistemele de închidere;

Nu uita că bijuteriile cumpărate de la casele de amanet vor avea prețuri mai mici deoarece nu se vor lua în calcul manopera și pierderile. Când sunt puse la vânzare, aceste sunt recondiționate și curățate, deci stai fără griji!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *