Aurul: criterii de evaluare și cum se poate valorifica

Amanet aur, bijuterii aur, evaluare aur,

Confruntați cu o nevoie urgentă de bani, mulți oameni decid să amaneteze sau să vândă bijuterii sau obiecte de aur care le aparțin sau care au fost moștenite. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de obiect poate fi vândut sau amanetat ușor, obținându-se în schimb o sumă semnificativă de bani, în funcție de cantitatea și tipul de aur sau în funcție de bijuteria vândută ori amanetată.

Una dintre primele întrebări care apar atunci când amanetăm sau vindem aur este de a ști care este prețul de piață al aurului și cât de mult vom primi în schimbul aurului amanetat.

Ca observație generală, prețul aurului este cotat la cele mai importante burse de pe piața internațională. Prin urmare, putem să aflăm prețul aurului în timp real. De obicei acest preț este exprimat în dolari americani per uncia de aur (o uncie de aur are 28,35g). Cotarea prețului aurului poate fi exprimată și prin raportare la gram în moneda țării care îl cotează. De exemplu Banca Națională a României comunică zilnic prețul gramului de aur (azi, 5 ianuarie 2021, 1 g de aur valorează 246.2338 lei adică 246 lei și aproape 24 de bani).

Trebuie să știm însă că atunci când amanetăm sau vindem aur vom obține, în general, mai puțini bani decât cotația aurului de la BNR ori de pe piețele internaționale.

Ce se ia în calcul atunci când este evaluat un obiect din aur?

Casele de amanet care cumpără și vând aur sau îl primesc în amanet au evaluatori care analizează bijuteria sau aurul primit pentru a determina valoarea lor.

Pentru aceasta ei iau în considerare diferite aspecte.

Greutatea

Greutatea (de fapt masa exprimată în grame, în acest caz) unei bucăți de aur este unul dintre primele aspecte care se verifică la evaluarea unui obiect, din aur. Este de menționat faptul că, la casele de amanet nu se primesc ca garanție și nici nu se cumpără bijuterii suflate cu aur. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea cumpărătorilor de la casele de amanet nu caută bijuterii suflate cu aur. Așa că, dacă primesc aur de alt tip, le va fi dificil să-l valorifice în cazul în care vor trebui să recupereze banii dintr-un împrumut neplătit.

Puritatea

Numărul de carate pe care le are un obiect din aur se referă la puritatea aurului din bijuteria sau piesa de aur, adică la cantitatea de aur din aliajul din care a fost făcut obiectul. Pentru a fi prelucrat aurul nu este utilizat în stare pură, ci este amestecat cu alte metale, constituind un aliaj. În funcție de părțile de aur și de alte metale din aliaj avem o anumită puritate a aurului. Fiecare carat reprezintă 1/24 părți de aur din aliaj, deci o bijuterie de 24 de carate este aur pur și nu este amestecat cu alte metale. În general, bijuteriile și piesele din aur (lingourile de exemplu) care au 14 sau 18 de carate au un certificat care acreditează respectiva valoare.

Dacă nu cunoaşteţi puritatea aurului pe care îl deţineţi, puteţi beneficia de evaluarea aurului instant la o casă de amanet, unde personalul va efectua un test cu acid pentru a se asigura de autenticitatea acestuia şi va cântări marfa dumneavoastră pentru evaluare.

Starea generală

La fel ca în cazul oricărui alt tip de obiect primit la casele de amanet, bijuteriile din aur trebuie să fie în stare bună. Petele, zgârieturile sau orice alt tip de uzură întilnit la bijuteriile ce urmează a fi duse la o casă de amanet trebuie evitate, deoarece acest lucru poate reduce suma de bani care ne va fi acordată de casele de amanet atât pentru vânzare, cât și pentru amanetarea acesteia.

Accesorii suplimentare

Dacă bijuteriile au diamante sau pietre prețioase, puteți obține un preț mai bun pentru ele, dar numai dacă este vorba de pietre veritabile şi prezentaţi un certificat atestat. În cazul în care bijuteriile au doar pietre semiprețioase sau care nu sunt veritabile, valoarea bijuteriei va fi caculată numai în funcție de cantitatea de aur conținut și nu ținând cont de pietre. În cazul în care deţineţi bijuterii din aur de 18 sau 24 de carate, certificatul de autenticitate nu este necesar, întrucât acestea sunt testate de către noi. Puteţi afla mai multe despre testarea şi evaluarea bijuteriilor aici.

Diferența dintre vânzare și amanet

Un aspect esențial pe care casele de amanet îl aplică este prețul diferențiat pe care îl oferă pentru aur și bijuteriile din aur în cazul în care astfel de lucruri le sunt vândute sau doar amanetate.

Deși casele de amanet achiziționează aur și bijuterii, în cazul amanetării ele au în vedere alte costuri.

Spre deosebire de achiziționare, când primiți practic de la casa de amanet un preț apropiat sau asemănător cu cel de la un magazin de bijuterii, în cazul amanetării trebuie să aveți în vedere că, respectiva casă de amanet vă va calcula altfel prețul aurului sau bijuteriei aduse drept gaj. În acest caz, casa de amanet va ține seama că practic vă oferă un împrumut, astfel că din prețul final pe care vi l-ar oferi pentru aurul pe care l-ați fi adus spre vânzare, scade respectiva dobândă, dar și o serie de costuri, precum cele legate de păstrarea în siguranță a bijuteriei sau lingoului adus drept gaj. Adică, în cazul amanetării, veți obține cu siguranță mai puțini bani decât în cazul vânzării, datorită faptului că nu sunt incluse acele cheltuieli suplimentare.

Cererea clienților

Deși unele case de amanet sunt specializate în achiziționarea sau primirea ca gaj a aurului sau bijuteriilor din aur, majoritatea sunt „generaliste” în sensul că primesc o varietate de obiecte, astfel încât nu au un public specializat. Prin urmare, este posibil să primiți o sumă mai mare de bani de la o casa de amanet  care cumpără și vinde bijuterii din aur, decât de la o casă de amanet „generalistă”, deoarece primul are șanse mai mari să-l vândă mai repede. Magazinele de bijuterii nu oferă împrumuturi cu garanție, deci nu reprezintă o opțiune de a amaneta bijuteriile.

Valorificarea aurului

În prezent, putem achiziționa aur sub formă de lingouri de diferite greutăți de la anumite bănci comerciale sau chiar de la magazine online. De asemenea, putem cumpăra și vinde aur pe piața forex (urmărind variațiile cotațiilor sale) pentru a obține profit, dar o astfel de investiție este destinată celor care au cunoștințe solide despre această piață.

Dar și casele de amanet pot reprezenta surse interesante și profitabile pentru cumpărarea de aur și bijuterii. Uneori prețul acestora se poate dovedi extrem de avantajos, comparativ cu cel pe care l-am da la bancă sau la magazinele de bijuterii (sau la cele online).

Atenție!

Suma de bani pe care o primim pentru un gram de aur amanetat variază chiar și între diferitele case de amanet. Din acest motiv este necesar să consultăm mai multe oferte ale unor case de amanet înainte de a lua o decizie.

De asemenea, ținând cont de diferența de preț dintre vânzarea și amanetarea aurului va trebui să ne gândim foarte bine înainte de a merge la casa de amanet: dacă sunt puține șanse de a obține în viitor veniturile necesare pentru a rambursa împrumutul, mai bine optăm pentru vânzare: ne vom alege astfel cu mai mulți bani. Aflaţi cum funcţionează împrumuturile prin amanetare pe CreditAmanet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *